top of page

ZEILSCHRIJFZOMERCURSUS

‘De beste literatuur gaat soms met de stroom mee, soms tegen de stroom in.’
                                              

HetMoet organiseerde deze zomer voor het eerst de ZeilSchrijfZomerCursus!
 

Zes dagen lang werkten twaalf beginnend schrijvers aan een roman, een gedicht, een kort verhaal of een essay. We begonnen onze schrijftocht in Zierikzee, waarna zeiltjalk de Vrijbuiter de deelnemers langs literaire plekken, als Zierikzee (Multatuli) en Veere (Nescio), bracht. De reis eindigde op de Dordtse boekenmarkt

 

Eenmaal aan boord begon de dag met een praatje van de schipper bij de koffie. Ook was er elke dag een workshop van een gevestigd schrijver, dichter, of redacteur. Het programma werd gecureerd door redacteur Stefanie Liebreks en bestond uit workshops van Niña Weijers, Nikki Dekker, Daan Doesborgh, Alma Mathijsen, Simon Mulder, Gilles van der Loo en Yentl van Stokkum. Tussen de workshops door waren de redacteuren van HetMoet beschikbaar om mee te denken over de teksten van de deelnemers. 

 

Wanneer de avond viel meerden we aan en sloten de dag af met een literaire activiteit of zeeën aan ruimte om zelf te schrijven, rond te struinen aan land of inspiratie op te doen bij de mede-cursisten. Een week vol zeilen, ontspannen, schrijven, de wind door de haren laten gaan, de zon zien zakken, samenwerken, elkaar leren kennen en naar de einder turen dus!

 

In 2024 varen we opnieuw uit!

 

Zo vonden onze meezeilende schrijvers het

 
 
 
"Vanaf een boot ziet het leven er altijd al 40% mooier uit, dus dat heb je sowieso al op zak tijdens deze cursus. Verder vond ik het erg prettig om de workshopdeelnemers niet na het geven van de workshop meteen weer achter te laten, maar nog een stukje met ze mee te varen. Dan is er, voor wie dat wil, ruimte om bepaalde aspecten nog eens uit te diepen, of aanvullende vragen te stellen, en ik leer ambitieuze, interessante nieuwe schrijvers kennen. En je bent dus aan het varen, wat het leven mooier maakt, had ik dat al gezegd?"

 

Daan Doesborgh (1988) is schrijver, vertaler en podcastmaker. Hij is oud-redacteur van Propria Cures en redacteur van Tirade. In 2010 werd hij Nederlands kampioen poetry slam. Sinds 2017 maakt hij elke maand een aflevering van de Poëziepodcast, waarin hij dichters interviewt over hun eigen werk en dat van anderen. In 2020 verscheen zijn veelgeprezen vertaling van Ted Hughes' bundel Kraai. Met zijn poëzie stond hij op talloze podia, van Lowlands tot Oerol en van Warschau tot Rio de Janeiro.

20170422_EXTREME_CASHMERE_24_038 (1).jpg
bottom of page