top of page


Slauerhoff: 100 jaar Archipel

 
 

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen.
Zoolang ik weet dat ik in wildernis,
In steppen, stad en woud dat onderkomen
Kan vinden, deert mij geen bekommernis.

 

 

Uit: ‘Woningloze’ (Serenade 1930), J.J. Slauerhoff.

 

In juni dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat dichter en scheepsarts J.J. Slauerhoff debuteerde met zijn bundel Archipel. Slauerhoff wist als geen andere dichter een brug te slaan tussen poëzie en het leven aan boord. Zijn gedichten en verhalen balanceren op het snijvlak van romantiek en zwaarmoedigheid (vooral de heimwee) en spreken waarschijnlijk om die reden nog steeds veel mensen aan.

Als varende uitgeverij besteedt Uitgeverij HetMoet in het bijzonder aandacht aan de honderdste verjaardag van de bundel. Dat doen we niet alleen, maar samen met stichting Door de wind, stichting Feest der Poëzie, zeiltjalk De Vrijbuiter – en 14 creatieve makers uit verschillende disciplines.

 

Binnen onze ambachtelijke Singersteek Serie willen we 14 gedichten uit Archipel selecteren om opnieuw uit te geven en opnieuw te interpreteren.

Wat gaan we doen?

 

In het Grevelingenmeer, dicht bij de grens tussen Zuid-Holland en Zeeland, ligt het onbewoonde eiland met de toepasselijke naam Archipel. Een klein eilandje, ooit een zandplaat waarop na het bouwen van de Deltawerken steeds meer begroeiing ontstond. In de zomer het toevluchtsoord van vele toeristen met jachtjes, maar in de winter verlaten, slechts een enkele reiziger doet het eiland aan.

Met de zeiltjalk De Vrijbuiter zullen we in oktober 14 keer naar het eiland Archipel varen, met steeds een van onze deelnemers aan boord. Iedere kunstenaar krijgt een gedicht van Slauerhoff en 24 uur de tijd om alleen op het eiland door te brengen. In afzondering werken zij op Archipel en aan boord van De Vrijbuiter aan een door Slauerhoff geïnspireerde werk. Dat werk kan van alles zijn: een gedicht, een heel kort verhaal of essay, muziek of beeldende kunst. Spoken word, dans, creatief met kurk, alles kan, alles mag.


Publicatie en presentatie

 

Uit alle 14 resulterende kunstwerken stellen we onze nieuwste Singersteek-bundel samen, die eind 2023 zal verschijnen. Naast de feestelijke presentatie van de bundel, volgt in 2024 een groot Slauerhoff-festival op de NDSM-werf, met op Slauerhoff geïnspireerde beeldende kunst, voordrachten, en (poëtische) filmwerken.  

 

Aan boord van dit spannende project zijn de volgende makers:

Daan Doesborgh

kc woong

Bloem de Wilde de Ligny

Catharina Vergeer

Marieke de Groot

Lorena Rode

Broeder Dieleman

Zela Odessa Palmer

Hazina

Klaske Oenema

Sophia Blyden

Tjamas Waitury

Tine Tabak

Frans Friederich

Wij kunnen niet wachten om eind september uit te varen. Via onze instagram pagina houden we iedereen up to date en stellen we de makers aan je voor!

Namens Uitgeverij HetMoet en stichting Door de Wind

 

Elte Rauch en Wiebe Radstake

Mede mogelijk gemaakt door de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland.

 
bottom of page