top of page
Het vrouwenlichaam in literatuur
Het vrouwenlichaam in literatuur

zo 26 mrt

|

De Nieuwe Liefde

Het vrouwenlichaam in literatuur

Een avond over een nieuw soort schrijven en lezen: Welke plaats neemt het vrouwenlichaam vandaag in de literatuur? Mannen zijn op deze avond ook van harte welkom!

Tijd en locatie

26 mrt 2023, 19:00

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam, Nederland

Over het evenement

“Een vrouwenlichaam is bij definitie politiek” stelt de Ierse auteur, televisie en radiopresentator Sinéad Gleeson. Tot op de dag van vandaag is er debat wie over dit lichaam beschikt als het gaat om abortus, zwangerschap, ziekte, uiterlijk en social media. Zelfs in de Westerse wereld van vandaag lijkt de moderne vrouw en haar lichaam nog steeds niet te beschikken over autonomie. De plaats van het vrouwenlichaam in het publieke debat wordt nog steeds, tot op een zekere hoogte, niet serieus genomen.

Welke plaats neemt het vrouwenlichaam vandaag in de literatuur? Er is veel over het over het vrouwenlichaam geschreven, maar wel vaker dan ooit door de lens van de male gaze. Hoe presenteren vrouwen zichzelf in het literaire domein, wordt het vaak genoeg gedaan? Door wie wordt het gelezen? Hoe wordt ze gepresenteerd? Een vrouwenlichaam is nooit twee keer hetzelfde, waarom wordt ze dan toch zo vaak, over een kam gescheerd?

Is het tijd, ook in het kader van de helaas niet afgenomen mysoginie dat er juist meer geschreven wordt over het vrouwenlichaam, het gekwetste, het ouder wordende, het lichaam van kleur, en meer wordt gelezen, over menstruatie, menopauze, seksisme en racisme, transformatie, gender, om uiteindelijk gehoord en gezien te worden, in plaats van veroordeeld?

Daar gaat deze avond over. Het vrouwenlichaam in de literatuur staat hierbij centraal. 

Mannen zijn op deze avond ook van harte welkom!

Met: Nadia de Vries, Shantie Singh, Marja Pruis, Lies Aris, Laurine Verweijen en Elte Rauch. De avond wordt gemodereerd door Roos van Rijswijk.

Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar debuutroman Onheilig (2016) ontving ze de Anton Wachtersprijs. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator.

Nadia de Vries

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. Haar romandebuut De bakvis (2022, uitgeverij Pluim) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Daarnaast schreef ze drie Engelstalige dichtbundels en het non-fictieboek Kleinzeer (2019, Pluim). Ze leverde ook een contributie aan de bloemlezing On Being Ill (uitgeverij HetMoet, 2022)

Elte Rauch 

Elte Rauch is schrijver en oprichter van uitgeverij HetMoet. Haar roman  Een vrouw met mooie borsten – verschijnt in april bij uitgeverij Cossee. Elte leeft en werkt tussen Engeland en Nederland en woont op een boot. In Engeland studeerde ze filosofie en sociale wetenschappen in Utrecht studeerde ze theologie.

Ze werkt tevens als literair adviseur in het Amsterdam UMC.

Laurine Verweijen

Laurine Verweijen is dichter en werkt als campagnestrateeg. Zij publiceerde in De Revisor, Tijdschrift Terras, nY en Het liegend konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. In 2019 verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids. Haar bundel Gasthuis verscheen in 2019 bij uitgeverij van Oorschot.

Lies Aris

Lies Aris is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze zoekt altijd naar verborgen verhalen, haalt ze onder het stof vandaan, maakt ze schoon en glimmend en deelt ze dan in een tentoonstelling met publiek. Soms eindigen deze verhalen en kunstwerken in een galerie, soms in het publieke domein of op culturele evenementen. Het fijnste vindt Lies het als haar werken opgaan in een ruimte waar mensen door heen lopen, of rondhangen.

Marja Pruis   Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist.  Vorig jaar verscheen Boos meisje. Over vrouwen en frictie. In september verschijnt haar roman Huiswerk.

Shantie Singh   Shantie Singh (1982) dacht eerst dat ze moest kiezen voor één identiteit, maar is het nu allemaal. Auteur, theatermaker, programmamaker, presentatrice, vrouwenrechtenactivist en ‘glambtenaar’ bij de gemeente Rotterdam. In een vorig leven trad ze graag op als danseres. Ook haar afkomst is gelaagd en verbonden met drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Hierover schreef zij eerder de roman Vervoering (genomineerd voor de Inktaap 2016). Daarna volgde de roman De kier (Het Nederlands Theater bewerkte dit tot een theatrale lezing). In beide boeken komt haar drijfveer voor het zichtbaar maken van verborgen verhalen terug. Zij schreef als lid van feministisch schrijfcollectief Fixdit mee aan het manifest Optimistische Woede en schreef verhalen en essays voor de bundel De Komeet en Dat wij zongen. Haar stukken zijn gepubliceerd in oa de Volkskrant, Trouw, De Gids, Tirade, Algemeen Dagblad.

Klik hier voor meer informatie en tickets!

Deel dit evenement

bottom of page