top of page

WELKOM AAN BOORD!

 

Uitgeverij HetMoet is een onafhankelijke uitgeverij gevestigd en begon vanaf een historisch zeilschip gelegen in  het centrum van Amsterdam. Tegenwoordig  kun je ons vinden in op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord, in het Treehouse complex.


HetMoet werd in november 2018 opgericht door Elte Rauch. Vol passie begon zij de enige varende uitgeverij van Nederland, waarmee ze boeken, het liefst zeilend, naar lezers en boekhandels brengt – over de Hollandse wateren en de grachten van Amsterdam. HetMoet blijft varen; om de twee jaar organiseren we een zeilende schrijfcursus in de zomer en zet sinds 2022 ook koers op Engeland, waar de Britse imprint van HetMoet onder de vlag The New Menard Press verder zeilt.

Uitgeverij HetMoet is inmiddels uitgegroeid tot een fantastisch team van vier man (lees: vrouw) sterk en een actieve gemeenschap van boekenliefhebbers, leesfanaten, kunstenaars, artiesten, vertalers, redacteuren en andere liefhebbers. HetMoet heeft als  voornaamste doel om boeken te  publiceren van boeken die moeten –  geschreven moeten worden, gedeeld moeten worden, gemaakt en gelezen moeten worden! De rode mammoet in het logo van de uitgeverij laat zich niet kaderen.  We nodigen uit tot pluraliteit, solidariteit en moed (met een d). 

We kijken soms achterom om vooruit te blijven gaan. Het is ook met die reden dat we een en-en beleid hanteren en niet een of-of. Zowel klassiekers vinden een thuis in ons fonds, als nieuwe auteurs, debutanten of gevestigde schrijvers. Vertalers staan bij ons altijd op het omslag, redacteuren worden vermeld in het colofon. We maken een boek altijd samen. Niemand wordt rijk van boeken, ook wij niet. Maar de rijkdom van het delen van een verhaal is er een die verbindt en verrijkt en je horizon verbreed. 

 Duurzaamheid, staat bij ons hoog in het vaandel. Kleine oplagen, gemaakt met mensen die met passie aan een boek werken en een uitmuntende kwaliteit leveren, maken van HetMoet niet zomaar een uitgeverij, maar een (voort)varende, gemeenschap waar je deel van bent zodra je aan boord stapt.

​HetMoet roept op tot actie: de lezers van de boeken, de mensen die ze maken engageren met het veranderende, diverse en vaak uitdagende heden. HetMoet organiseert regelmatig activiteiten, literaire evenementen, leesclubs, en cursussen. Verder heeft de uitgeverij een brede digitale aanwezigheid en werkt ze met literaire gemeenschappen over de hele wereld. We publiceren in het Engels en Nederlands, maar staan open voor allerlei vertalingen en meertaligheid.

​over ons fonds:

Ons fonds bestaat uit non-fictie, fictie en poëzie, in de breedste zin van het woord. Want soms is fictie autobiografisch en soms is non-fictie eerlijk verzonnen. Soms leest een gedicht als proza, en soms leest een essay als poëzie. Om schrijvers en lezers te willen uitdagen en kunstenaars, beeldmakers of musici aan elkaar willen verbinden,  publiceren we iedere maand online een Mammoetje.  De Mammoetjes bieden een online platform aan (zowel jonge als oude, gevestigde als debuterende) schrijvers, kunstenaars, redacteuren en vertalers die graag iets belangrijks in korte, experimentele vorm willen delen. Om de twee verschijnt er een bloemlezing die wordt samengesteld door een auteur in samenwerking met de redactie van HetMoet en verschijnt in gebonden uitgave. De eerste verscheen tijdens ons feest in november 2023, toen we ons 5 jarig bestaan vierde, onder de titel Vreselijk Verlangen. 

De Singersteek Serie is een speciale reeks titels en is vernoemd naar de wijze van de singersteek bij het binden. De serie bestaat uit geboekdrukte poëziebundels, vaak tweetalig gepubliceerd.​​

 

We publiceren gemiddeld 8 titels per jaar. Vertalingen uit o.a. Ierland, Italie, Engeland,  Zuid Amerika en Frankrijk vinden bij ons een thuishaven. Van Baudelaire tot Babitz, van Henriette Roland Holst tot Michiel J. Ris. Bij  HetMoet laveren we allemaal op de zelfde schuit langs de kusten van het literaire landschap. 

 

                                               De beste literatuur gaat soms met de stroom mee, soms tegen de stroom in​

THE TEAM AT HETMOET:

About

Elte Rauch aan boord.jpeg

Elte Rauch

Oprichter, uitgever

info@hetmoet.com

boten_edited_edited.jpg
537A6023_edited.jpg

Fannah Palmer

Redacteur, bureauredacteur

fannah@hetmoet.com

boten_edited_edited.jpg
Ilse van Oosten (c) Randy Fokke.jpg

Ilse van Oosten

Hoofdredacteur, acquirerend

ilse@hetmoet.com

bottom of page