top of page


CREATIEVE MAKERS GEZOCHT
VOOR AVONTUURLIJK LITERAIR PROJECT

 
 

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen.
Zoolang ik weet dat ik in wildernis,
In steppen, stad en woud dat onderkomen
Kan vinden, deert mij geen bekommernis.

 

 

Uit: ‘Woningloze’ (Serenade 1930), J.J. Slauerhoff.

 

Beste maker, schrijver, kunstenaar, muzikant,

 

In juni dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat dichter en scheepsarts J.J. Slauerhoff debuteerde met zijn bundel Archipel. Slauerhoff wist als geen andere dichter een brug te slaan tussen poëzie en het leven aan boord. Zijn gedichten en verhalen balanceren op het snijvlak van romantiek en zwaarmoedigheid (vooral de heimwee) en spreken waarschijnlijk om die reden nog steeds veel mensen aan.

Als varende uitgeverij wil Uitgeverij HetMoet in het bijzonder aandacht besteden aan de honderdste verjaardag van de bundel. Dat doen we niet alleen, maar samen met stichting Door de wind, stichting Feest der Poëzie, zeiltjalk De Vrijbuiter – en misschien wel met jou!

 

Binnen onze ambachtelijke Singersteek Serie willen we 14 gedichten uit Archipel selecteren om opnieuw uit te geven en opnieuw te interpreteren. Daarvoor zijn wij op zoek naar 14 creatieve makers uit verschillende disciplines.

Wat gaan we doen?

 

In het Grevelingenmeer, dicht bij de grens tussen Zuid-Holland en Zeeland, ligt het onbewoonde eiland met de toepasselijke naam Archipel. Een klein eilandje, ooit een zandplaat waarop na het bouwen van de Deltawerken steeds meer begroeiing ontstond. In de zomer het toevluchtsoord van vele toeristen met jachtjes, maar in de winter verlaten, slechts een enkele reiziger doet het eiland aan.

Met de zeiltjalk De Vrijbuiter willen we 14 keer naar het eiland Archipel varen, met steeds een creatieve maker aan boord. Dat kan jij zijn! Als geselecteerde kunstenaar krijg je een gedicht van Slauerhoff en 24 uur de tijd om alleen op het eiland door te brengen. In afzondering werk je op Archipel en aan boord van De Vrijbuiter aan je door Slauerhoff geïnspireerde werk. Dat werk kan van alles zijn: een gedicht, een heel kort verhaal of essay, muziek of beeldende kunst. Spoken word, dans, creatief met kurk, alles kan, alles mag.


Publicatie en presentatie

 

Uit alle 14 resulterende kunstwerken stellen we onze nieuwste Singersteek-bundel samen, die in september 2023 zal verschijnen. In oktober worden alle kunstwerken en kunstenaars feestelijk gepresenteerd op het NDSM-werf te Amsterdam, en organiseren we een literaire avond aan boord van De Vrijbuiter, in samenwerking met stichting Feest der Poëzie. Ook wordt een korte documentaire over het project gemaakt. 

 

In het kort

 

  • Wie: Creatieve makers in alle disciplines, zowel beginnend als ervaren

  • Wat: 24 uur alleen doorbrengen op een onbewoond eiland om nieuw werk te maken gebaseerd op een gedicht van Slauerhoff

  • Waar: Het Zeeuwse eilandje Archipel in het Grevelingenmeer

  • Wanneer: Tussen 17 april en 7 mei

Ben je klaar om aan boord te stappen en je te laten inspireren door J.J. Slauerhoff, water en wind?

 

Stuur je aanmelding dan uiterlijk 1 maart naar isa@hetmoet.com, met daarin:

 

  • Een korte introductie van jezelf

  • Je naam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer

  • Een korte motivatie: waarom wil je mee naar Archipel?

  • Een voorbeeld van je eigen creatieve werk

 

We streven ernaar om uit alle aanmeldingen een gevarieerde selectie van 14 makers samen te stellen. Kunstwerken die bestaan uit bewegend beeld of audio zullen een QR-code krijgen in het boek en een korte beschrijving. Beeldend werk en (song)teksten kunnen worden afgedrukt, mits het kunstwerk op één pagina past. Eventuele vragen kun je ook richten aan isa@hetmoet.com.

 

Welkom aan boord!

 

 

Namens Uitgeverij HetMoet en stichting Door de Wind

 

Elte Rauch en Wiebe Radstake

Mede mogelijk gemaakt door de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland.

 
bottom of page